tiistai 7. helmikuuta 2017

TÄMÄ ON MUN JUTTU

Sisustusrintamalla ei kuulu nyt oikein mitään uutta. Muutama puutyöjuttu on odottanut maalausta jo vaikka kuinka kauan, mutta itse istun koneella (sekä ompelu- että tietokoneella) ja pyörittelen erilaisia malleja sekä päässäni, käsissäni että koneen näytöllä. Viime yönä ei tullut nukuttua juuri ollenkaan, sillä tajusin, että minun täytyy tietää aika tarkalleen millaisen tuotemalliston haluan ensi viikon koulua varten. 

Meidän koulu on siinä mielessä vapaa, että saamme keskittyä omaan osaamiseemme ja tuotteisiimme, mikä on hyvä, jos jokin asia "ei kiinnosta". Muut oppilaat käyvät pari lähiopetuskertaa läpi kala-asioita, sitä miten saat kalannahasta nahkaa, jota voi ihan ommella. Kalannahkatyöt itsessään ovat aivan upeita ja koulumme onkin niihin painottanut paljon. Itseäni vain ällöttää kalanhaju (vaikka ruokana se on yksi herkuistani) ja pelkkä ajatus siitä, että sitä pitä alkaa käsittelemään, saa oloni epämukavaksi. Joten minä päätin lähestyä opettajia, josko saisin tehdä sitä omaa juttua kalajuttujen sijaan. Mukaan lähti toinenkin koulukaverikin, joten ihan yksin en ensi viikolla ole :) 

Kokeilimme viime vuoden puolella olleiden kankaanpainanta lähipäivien aikana useita eri tekniikoita (postauksessa vain osa). Olenhan minä töpsättämällä tehnyt ennenkin kankaanpainantaa ja lisäksi olen käynyt pari erilaista sekä kuvansiirto- että kankaanpainatakurssia jo ennen kouluakin, mutta nyt tein kaiken ihan alusta alkaen itse. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi linolevy ja siihen kaivertamani maatuska :)
 
IMG_1747.jpg
Painantapohja on koululla sen verran pehmeä, että linolevystä jää kaavinta jäljet painantakankaalle
-osa tykkää niistä, osa ei.

IMG_1749.jpg
Toisena kokeilimme kankaanpainantaa valotetulla seulalla. Saimme ostaa koululta kaikki muut materiaalit, mutta seulakehykset piti tehdä itse, jos halusi työt kotiin. Mikki oli tehnyt minulle nikkarissa puisia rimoja (niiden tarkoituksen näette vielä tällä viikolla) ja niistä jäi juuri sopiva määrä yli. Rimat leikattiin vain oikean mittaisiksi ja ruuvattiin ruuveilla nurkista kiinni. Oikeasti kehys olisi pitänyt lakata, mutta minulla on käytössä lämpökäsiteltyä puuta, joten se ei mene huonoksi vaikken sitä käsitellytkään. Koulussa kiinnitin siihen sitten seulakankaan.
IMG_1759.jpg
Ennen valotusta pitää kuvia muokata ja lopuksi ne tulostetaan kalvolle
-tai sitten valotetaan seula suoraan tuotteesta :)IMG_1756.jpg
Valotuksen jälkeen ylimääräinen valotusaine pestään pois, odotettiin että seula kuivaa ja sitten päästään töihin :) 
IMG_1762.jpg
Itse tein 3 erilaista seulaa, joten aikaa painamiseen ei jäänyt paljoa. Meitä oli kuitenkin monta oppilasta ja välillä piti odottaa, että valotushuone oli tyhjä.IMG_1784.jpg
Ja sitten vain töihin
IMG_1850.jpg

IMG_1856.jpg
Kolmantena päätin tehdä tytöille pääsiäiseksi kunnon "noitahuivin". Kankaana minulla oli ihan ohut harsokangas, jonka suihkuvärjäsin molemmilta puolin.
IMG_1764.jpg
Sitten painoin kuivuneeseen kankaaseen muutaman perhosen
IMG_1779.jpg
Ja mitä minun omiin seuloihin tulee, niin tämä on se minun juttu ♡
Tosin tässä työssä painelin kuvioita minne saatuu, että saisin niitä mahdollisimman monta.

Musta, tumman harmaa ja valkoinen tulevat olemaan kankaitteni värit, kuvioina tulee olemaan pääosin pitsi. Jatkossa painettavat kuviot lisääntyy, mutta näillä lähtökohdilla lähden nyt suunnittelemaan ja kehittämään omaan tuotemallistoa :)
15590628_10208348461056853_8555931574328
Pakkanen paukkuu, mutta aurinko paistaa. 

Tiesittekö, että karjalaisten mukaan nyt vietetään harjapäiviä. Harjapäivät sijoittuu 4.-12. helmikuuta, jolloin on yleensä talven kylmimmät päivät. Näiden päivien jälkeen "alkaa kevät". 

 ”Jos on harjalla suvi, niin tulee pitkä kevät ja hallavuosi. Jos harjalla on purku, niin tulee sateinen kesä. Jos harjalla on pakkanen, niin tulee poutakesä."

Mikäli näihin ennustuksiin on uskominen, on meille tulossa kaunis kesä :)

​Lisää tietoa harjapäivistä, voi lukea täältä