keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

HIIHTOLOMA KUULUMISIA

Me menimme perjantai iltana mökille. Meillähän oli sähkölaitoksen metsuri käynyt kaatamassa sähkölinjan alta isoja puita. Arvioin näkemäni perusteella, että kaadettuja puita oli noin 20. Lopullinen määrä oli reippaasti yli 30.
m1.jpg

Pienimmän puun halkaisija oli noin 25 cm, suurimman yli 40 cm, joten kova työ oli edessä. Jokainen puu oli karsittava, katkottava ja pilkottava. Täytyy myöntää, että näiden päivien (ja kymmenien jaloissa olevien mustelmien jälkeen) nostan hattua metsureille, jotka tekevät tätä työkseen. Mikään liikuntaharrastus, jossa olen ollut, ei nosta hikeä niinkuin tämä homma. Se mikä teki tästä työste entistä raskaamman, oli tuo lumi. Oksat olivat lumen peitossa/alla ja niiden repiminen sieltä oli hankalaa.
m2.jpg
Mökin mittari sisällä näytti reipasta miinusta, joten ilmalämpöpumppu, takka, kaasulämmitin ja patterit täysille ja pari tuntia niin mökki on lämmin.... tai niin me ajateltiin 😂 

Yritin saada mökkiä lämpeämään myös itsetehdyillä kellukynttilöillä, jotka ovat olleet kaapissa monen monta vuotta. Nyt tuhostin ne kaikki pois...
m5.jpg

Nukkumaan mentäessä lämpötila hieman noussut
m6.jpg
Laitoin lapset nukkumaan kunnon vaatetuksessa (toppatakki laitettiin sentään naulakkoon), lisänä lakki ja hanskat.  
m4.jpg
Lauantaina Mikki lähti mökiltä töihin ja minä jäin lasten kanssa lämmittämään takkaa. Aamupäivällä puin lapset pihalle kun huomasin, että Alex juoksee ventovieraan luo. Alexia on aina mietityttänyt, miten talvella kalastetaan ja nyt hän se näki. Kauempaa näin, kun Alexin suu kävi kun papupadalla ja kädet heilui, kun hän näytti omien kalojensa suuruutta.
m7.jpg

Olimme luvanneet lapsille, että lämmitämme saunan ja harrastamme hieman lumiuintia. Olihan takana hikinen päivä. Sauna laitettiin lämpeämään ja pesuveden sulattaminen lumesta alkoi. Sauna oli päällä 4 tuntia, ja vasta silloin saunan sisälämpötila oli tarpeeksi kuuma. Lapset olivat tässä vaiheessa jo nukkumassa ja ajattelimme, että nyt saunaan. Heitin kiukaalle lunta (joka ei ollut sulamassa kylmävesisangossa) ja WOULAA, mitkä löylyt. Ihana sirinä alkoi ja tiesin, että nyt saunan löylyt on nyt täydellisiä. Aloin laittamaan vettä valmiiksi pesuvateihin ja kun otin kuumavesisäiliöstä kuumaa vettä, tajusin että jotain on pielessä. VESI OLI JÄÄTÄVÄÄ, 4 TUNNIN LÄMMITYKSEN JÄLKEENKIN 😯 Ei siinä auttanut, kun laittaa saunatakki päälle ja hipsiä takaisin sisälle. 

Mutta olihan se kaunis talvinen näky, kun mökillepäin käveltiin m9.jpg

Sunnuntaina saimme sitten apua vanhemmiltani. 

Koko päivä karsittiin puita, syötiin kalakeittoa, karsittiin taas puita jne. Karsittujen oksien määrä on valtava, ja koska mökkimme on saaressa, on niiden hävittäminen miltei mahdotonta, muutakun polttamalla.
m3.jpg

Sunnuntai saunan lämmitys alkoi monen monta tuntia aikaisemmin ja nyt me pääsimme sinne. Kokeilkaapa muuten hakea pihalta lunta ja heittää sitä kiukaalle. Löylyt on aivan erilaiset, kun vettä heitettäessä.  Vanhempieni tehdessä lähtöä, totesin että voisin jäädä tänne vielä ensi viikoksi, jos Emiliaa ei tarvisi viedä leirille. Vanhempani ottivat Emilian ja minä jäin lasten kanssa mökille.

Maanantaipäivä meni mukavasti karsien puita ja lasten leikkiessä siinä vierellä. m11.jpg

m12.jpg
Koirat nukkuivat tyytyväisinä sisällä 
m10.jpg
Tiistaina aamu herätti ihanalla auringonsäteillään, ehkä se kevät sieltä tulee ♡
m14.jpg
Vanhempani yllättivät minut ja tulivat taas auttamaan. Kiitos siitä  sillä nyt kaikki puut on karsittu ja pätkitty. Meille jäi "vain" puiden pilkkominen, mutta sen voi tehdä kesälläkin :)
m13.jpg

Yksi käynti mökillä pitää tehdä vielä ennen jään sulamista. Meidän pitää saada jään päälle ankkurit laituria varten. Olen nimitääin päättänyt, että tänä kesänä sauna siirretään ja uusi pukuhuone rakennetaan. Hyvä päätös, eikö totta 👍🏼 Tänään haen Emilian pois leiriltä ja vien Ellen illalla samaan paikkaan loppuviikoksi. Mikki ja Essi on töissä, joten loppu hiihtoloma menee ihan täällä kotosalla.