keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

PUKUHUONE ON PIKKUJUTTUJA VAILLE VALMIS

Toissa viikonloppuna vanhempani tulivat mökille auttamaan pukuhuoneen (=ph) pystyttämisessä. Suurimman haasteen rakentamiseen toi se, että ph ei ollut mikään valmis ph-paketti vaan varasto. Ystävämme oli nimittäin ostanut tämän paketin Luoman sahan huutokaupasta ja se oli jäänyt hänellä tarpeettomaksi muuttuneen elämäntilanteen takia.
IMG_1535.jpg
Laskimme, että vaikka pari alimmaista hirttä oli tiiviissä paketissa lahonnut, saisimme siitä meille ph:neen. Materiaalien kanssa tulisi tiukkaa, mutta niiden pitäisi riittää... Peukut pystyyn ;)
IMG_1534.jpg
Aloitimme rakentamisen viime viikonloppuna. Alku sujui nopeaa, sillä silloin valmista/oikean mittaista lautatavaraa löytyi vielä.
IMG_1433.jpg
Muutos varastoon tuli siinä, että meilllä ovi tulisi eteen suuren mainosikkunan viereen ja sivuun tulisi pieni ikkuna. Muuten ph olisi umpinainen.
IMG_1437.jpg
Lapsetkin viihtyivät todella hyvin ja heitä on jopa harmittanut lähteä kotiin välillä.
IMG_1436.jpg
Siinä vaiheessa kun oikean mittaiset puut loppuivat, piti hirsiä tehdä alkaa muokkamaan itse
IMG_1474.jpg
Tämä oli tilanne ensimmäisen päivän jälkeen
IMG_1476.jpg
Tänä viikonloppuna aloitimme Mikin kanssa katon loppuun viemistä. Alkuperäisessä mallissa oli pitkällä sivulla harjakatto, kun minä taas halusin viiston pulpettikaton. Pari kierrosta lisää ja seinän vinoon sahaaminen. Mikillä sattui olemaan synttäritkin päättäjäislauantaina, ja saimme mökille ihania yllätysvieraita ♡  Oli kiva välillä vähän istahtaa, sillä kova ja kylmä tuuli teki kasvoista todella kipeät :/
IMG_1479.jpg
Töitä tehdessä saaressa tarkeni suht hyvin, mutta jopa Alex halusi itselleen "kunnon lakin".
Nyt joku päivittelee, että kirves noin pienellä. Koska meillä työkalut kuuluvat periaatteessa jokapäiväiseen elämään, olemme antaneet lastenkin kokeilla niitä pienestä pitäen, eipähän ole sitten sormi suussa, kun omaan kotiin muuttaa. Viikonloppuna Alexkin rakenteli itselleen kaikenlaisia, välillä meidän ruuveja ja porakonetta lainaten :)
IMG_1480.jpg
Sunnuntaina vanhempani tuli taas auttamaan kattotuolien teossa. Saimme lahonneiden hirsien tilalle kattopaneelit kaupan päälle ja päätin pohjamaalata ne, koska olihan maassa kivempi maalata kun kädet kohti kattoa. Lisäksi näin sain maalia ponttiinkin, eikä raot näy paneelien kuivuessa.
IMG_1482.jpg
Hidasta hommaa tuo loveaminen ja mittaaminen
IMG_1483.jpg
Maanantaina aloitimme sitten katon laittamisen. Mikki päätti pitää pari lomapäivää, sillä meille tuli nimittäin pienoinen paniikki tuon Suomeen luvatun myrskyn takia.
IMG_1485.jpg
Työergonomia/turvallisuus ei ollut ehkä kovin hyvää, mutta missään vaiheessa työntekijöillä ei ollut mitään vaaraan ;) 
IMG_1486.jpg
Rakennusmestari seurasi touhuja kokoajan silmä tarkkana ♡
IMG_1487.jpg
Tytöt päättivät yllätttää meitä aina välillä jollain kivalla
IMG_1501.jpg
ja nyt vuorossa oli kahvihetki itse leivottujen muffinssien kera. Harmi vain, kun tiskaus jäi minulle ;)
IMG_1503.jpg
Olimme laskeneet kattopaneelien määrän ja sen piti riittää...  Paneeleja maalatessa aloin laskeskelemaan että onpa vähän, kunnes yöllä minulla sitten välähti. Olimme laskeneet paneelit saunan puolelle ja tarkoitus oli käyttää varaston paketissa olleet tähän ph:seen. Mutta koska paneelit oli jo maalaattu, ei niitä voinut enää saunan puolella käyttää. Kello oli 16:30, soitto isälle, että ehditkö hakemaan kaupasta (kauppa meni kiinni klo 17) samaa paneelia, Mikki autoon hakemaan niitä, ajo takaisin mökille ja eikun taas maalaamaan, että katto saataisiin valmiiksi :)
IMG_1521.jpg
Seinät, katto ja lattia oli saatava umpeen ennen tiistai iltaa. Edellisen saunanhan hurrikaani Oskari heitti päälaelleen 5 metrin päähän alkuperäisestä paikasta luultavaksi sen vuoksi, että meillä oli katto, mutta ei vielä lattiaa eikä ikkunoita. Tuuli pääsi puhaltamaan koko järven mitalta rakennuksen sisään.
IMG_1530.jpg
Myrkystä mökillä ei ollut tiistaina vielä tietoakaan, kylmästä tuulesta sen sijaan oli -hrrr
IMG_1533.jpg
Katto oli valmis ja sitten tuli ikkunan vuoro. Pieni haaveri ikkunan laitossa kävi, sillä sekä Mikin että isän sormet jäivät tuon ikkunan väliin. Ja koska kyseessä on vanha näyteikkuna, on sillä painoa himpan enemmän kun normi-ikkunalla :/ Onneksi murtumilta kuitenkin vältyttiin
IMG_1536.jpg
Ilta läheni uhkaavasti, mutta lattia oli saatava valmiiksi ennen kotiinlähtöä 
IMG_1538.jpg
Kello on tässä vaiheessa kello on 20:30, mökki ja pihapiiri on siivoamatta, kaikki työkalut keräämättä.  Nukkumaan lapset pääsi yhdentoista jälkeen, mutta hei, lapsilla on kesäloma :) Ei sitä tarvitse aina olla kellontarkkuudella nukkumassa :)
IMG_1542.jpg
Muutama pikkujuttu vielä ja sitten päästään maalaamaan. Tosin viikko tässä jää nyt ainakin väliin, sillä huomenaamulla suuntaan auton nokan kohti Tamperetta ja Alexin kontrollia. Tampereelta suunnistan Alexin kanssa sitten Turkuun viikonloppuna olevia lakkiaisia kohti. Kotiin palaan sunnuntaina, Eveliina kyydissä :)

Riittivätkö hirret?? Tällä hetkellä meillä on kaksi viisimetristä hirttä jäljellä, ja niiden pitäisi riittää tuolla räystään alla oleviin koloihin sekä edessä että takana -tarkkaan laskettu sanoisin. Jouduin kyllä muuttamaan suunnitelmia hirsien mittojen takia, ja jos en olisi sitä tehnyt, ei ne olisi riittänet.