perjantai 22. tammikuuta 2016

AAMUPALAKSI LÄMMINTÄ LEIPÄÄ

Onko mitään parempaa, kun vastaleivottu lämmin ja pehmeä leipä? Nyt ehdit tehdä sen hyvin huomenaamuksi, sillä tätä leipää nostatetaan 12-24 tuntia. Tämä ohje on useamman kerran hyväksi havaittu ja se otettu täältä

4 dl vehnäjauhoja 
3 dl hiivaleipäjauhoja 
2 tl suolaa 
½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa 
3 ½ dl vettä 


Lisäksi rypsiöljyä 

20 t 15 min 
{
aktiivinen 15 min 
passiivinen 20 t 


1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata.  12576188_10205763611717235_1149254624_n.
Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipään tulee makua.
12575850_10205767608297147_1216980902_n.
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
 
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
12625666_10205767608337148_1630917080_n. 
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.
 
12583773_10205767608377149_1904007423_n.
Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.

Minun leipäni kohoaa nyt yön yli, mutta lisään aamulla lisäsin kuvia vielä valmiista leivästä 🍞

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun jätit viestin ♡