keskiviikko 28. lokakuuta 2015

NÄIN POISTAT TAHRAN

Lapsiperheessä tahrat ovat arkipäivää. Olen monta vuotta sitten tallentanut tämän listan koneelleni ja valitettavasti en tiedä sen alkuperää :( Tätä taulukkoa käytän kuitenkin apuna tahroja poistaessa. Pahimmat viholliset meillä on kuivunut veri, mustikka, ketsuppi ja tyttöjen meikkivoide.
remove-old-food-drink-stains-with-cheap-
Kuva täältä

Aprikoosi Huuhtele tahra välittömästi niin kuumalla vedellä kuin kangas sietää. Jos tahra ei lähde kokonaan, taputtele sitä värittömällä astianpesuaineella tai liota lämpimässä maidossa. Hiero tarvittaessa tahraan nestemäistä glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa 10 tuntia, tai kostuta tahra laimennetulla etikkahapolla tai vetysuperoksidilla.
Banaani Huuhtele tahra välittömästi niin kuumalla vedellä kuin kangas sietää. Jos tahra ei lähde kokonaan, taputtele sitä värittömällä astianpesuaineella tai liota lämpimässä maidossa. Hiero tarvittaessa tahraan nestemäistä glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa 10 tuntia, tai kostuta tahra laimennetulla etikkahapolla tai vetysuperoksidilla.
Veri Vaate, joka kestää kirjopesun tai pesun korkeassa lämpötilassa huuhdellaan välittömästi kylmässä vedessä. Ennen pesua vaatetta on liotettava kylmässä suolavedessä. Taputtele vanhoja tahroja 8 %:sella laimentamattomalla ammoniakilla.
Siitepöly Poista irrallinen siitepöly pölynimurilla tai teipillä taputtelemalla. Taputtele sitten tahraa värittömällä astianpesuaineella ja anna sen vaikuttaa yön yli.
Lyijykynä Pyyhi pyyhekumilla. Voit vaihtoehtoisesti taputella tahraa värittömällä astianpesuaineella. Anna vaikuttaa 5–6 tuntia.
Palamisjäljet Keitä palanutta kohtaa alhaisella lämmöllä seoksessa, jossa on 1 kupillinen (250 ml) saippuaa ja 1/2 litraa maitoa. Voit myös taputella jälkeä värittömällä etikalla tai jos vaate on puuvillaa, villaa tai silkkiä, tiputtaa tahralle 3 %:sta vetysuperoksidia. Tepsii vain lievästi palaneihin tahroihin.
Marjat Huuhtele tahra välittömästi niin kuumalla vedellä kuin kangas sietää. Jos tahra ei lähde kokonaan, taputtele sitä värittömällä astianpesuaineella tai liota lämpimässä maidossa. Hiero tarvittaessa tahraan nestemäistä glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa 10 tuntia, tai kostuta tahra laimennetulla etikkahapolla tai vetysuperoksidilla.
Suklaa Liota tahraa saippualla, värittömällä astianpesuaineella tai glyseriinillä, ja pese. Jos vaatteeseen jää rasvatahroja, poista ne kivennäisvedellä. Voit vaihtoehtoisesti liottaa vaatetta lämpimässä vedessä yön yli.
Ihovoide Käytä puhdistettua bensiiniä. Pane pala talouspaperia tahran alle. Kostuta tahran ympäristö puhdistetulla bensiinillä renkaiden välttämiseksi. Taputtele sitten itse tahraa. Jatka, kunnes tahra on melkein hävinnyt.
Deodoranttitahrat Taputtele tahraa etikkaseoksella, jossa on 1 osa väritöntä etikkaa ja 4 osaa vettä. Huutele. Voit myös kostuttaa tahran vedellä ja hieroa siihen hieman leivinjauhetta. Anna vaikuttaa yön yli.
Väriliitu Taputtele tahraa puhdistettuun bensiiniin kostutetulla liinalla tai pehmeällä harjalla tai hammasharjalla.
Rasva Useimmat rasvatahrat lähtevät tavallisessa pesussa, mutta voit varmistaa asian taputtelemalla hieman väritöntä astianpesuainetta tahralle. Pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa joitakin tunteja. Voit vaihtoehtoisesti käyttää puhdistettua bensiiniä. Pane pala talouspaperia tahran alle. Kostuta ensin tahran ympäristö puhdistetulla bensiinillä renkaitten välttämiseksi. Taputtele sitten itse tahraa. Jatka, kunnes tahra on melkein hävinnyt.
Persikka Huuhtele tahra välittömästi niin kuumalla vedellä kuin kangas sietää. Jos tahra ei lähde kokonaan, taputtele sitä värittömällä astianpesuaineella tai liota lämpimässä maidossa. Hiero tarvittaessa tahraan nestemäistä glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa 10 tuntia, tai kostuta tahra laimennetulla etikkahapolla tai vetysuperoksidilla.
Hedelmämehu Huuhtele tahra välittömästi niin kuumalla vedellä kuin kangas sietää. Jos tahra ei lähde kokonaan, taputtele sitä värittömällä astianpesuaineella tai liota lämpimässä maidossa. Hiero tarvittaessa tahraan nestemäistä glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa 10 tuntia, tai kostuta tahra laimennetulla etikkahapolla tai vetysuperoksidilla.
Linnun ulosteet Odota, että tahra on kuivunut. Harjaa tai kaavi pois mahdollisimman paljon. Hankaa seoksella, jossa on 2 rkl valkoista etikkaa ja 1 dl vettä. Jos tahra ei häviä, kostuta se värittömällä astianpesuaineella, pane vaate muovipussiin ja anna vaikuttaa 4–6 tuntia.
Ruoho Tiputa tahralle glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa 10–15 minuuttia. Voit vaihtoehtoisesti harjata tahraa hammastahnalla.
Pihka Levitä vaate imukykyiselle alustalle, taputtele tahraa asetonilla (ei asetaattikankaita) tai talousspriin ja tärpätin seoksella. Kuivaa välittömästi talouspaperilla. Alusta imee myös, joten siirrä vaatetta, jotta tahra ei leviä.
Hiusväri Lähes mahdoton saada pois. Käytä värinpoistoainetta, jos vaate on valkoinen tai ei päästä väriä.
Homehtunut vaate Home häviää, jos vaate voidaan pestä 60 °C:ssa. Tahroja vaatteessa, joka kestää vain 40 °C:isen pesun, hangataan valkoisella etikalla. Jos vaate haisee edelleen homeelle, voit käyttää ei-valkaisevaa desinfiointiainetta. Noudata käyttöohjetta.
Tuoremehu Huuhtele tahra välittömästi niin kuumalla vedellä kuin kangas sietää. Jos tahra ei lähde kokonaan, taputtele sitä värittömällä astianpesuaineella tai liota lämpimässä maidossa. Hiero tarvittaessa tahraan nestemäistä glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa 10 tuntia, tai kostuta tahra laimennetulla etikkahapolla tai vetysuperoksidilla.
Kahvi Käytä glyseriiniä tai maitoa. Hankaa tahraan glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa yön yli. Voit myös hangata tahraa glyseriinillä ja liottaa maidossa.
Curry Curryn isoin ainesosa on kurkuma, jota käytetään myös tekstiilivärinä. On siis tärkeää reagoida nopeasti. Tiputa glyseriiniä tahralle ja anna sen vaikuttaa yön yli. Kaada hieman väritöntä astianpesuainetta tahralle ja anna sen vaikuttaa 5–6 tuntia. Voit vaihtoehtoisesti taputella tahraa tärpättiöljyn, 8 %:sen laimentamattoman ammoniakin ja sappisaippuan seoksella.
Ketsuppi Taputtele tahraa värittömällä astianpesuaineella. Anna sen vaikuttaa 5–6 tuntia. Voit vaihtoehtoisesti liottaa vaatetta pari tuntia seoksessa, jossa on puolet vettä ja puolet glyseriiniä. Jos tahra näkyy vielä pesun jälkeen, voit taputella sitä puhdistetulla bensiinillä tai 25 %:sen ammoniakin ja veden seoksella (1 rkl ammoniakkia 1 litraan vettä).
Tarrat Käytä puhdistettua bensiiniä. Pane pala talouspaperia tahran alle. Kostuta ensin tahran ympäristö puhdistetulla bensiinillä renkaitten välttämiseksi. Taputtele sitten itse tahraa. Jatka, kunnes tahra on melkein hävinnyt.
Kloori Jos olet läikyttänyt klooria värilliselle vaatteelle, mitään ei ole tehtävissä. Vaalentuneet kohdat eivät lähde pois. Jos on kysymys vain yhdestä pienestä tahrasta, voit ehkä pelastaa tilanteen peittämällä tahran kankaan värisellä vedenpitävällä tussilla.
Liima, asetonipohjainen Hankaa asetonilla tai öljyttömällä kynsilakanpoistoaineella. Asetaattikangas ei siedä asetonia!
Liima, bensiinipohjainen Taputtele tahraa puhdistetulla bensiinillä.
Liima, epoksi Mitään ei ole tehtävissä ... Tahraa ei saa pois mitenkään.
Liima, etanolibutyyliasetaattipohjainen Ks. liima, asetonipohjainen.
Liima, vesipohjainen Liota vaatetta lämpimässä vedessä yön yli.
Huulipuna Kastele tahra kulutusmaitoon. Kaada maito pois, kun se ei enää ime väriä huulipunatahrasta. Pane tahralle väritöntä astianpesuainetta. Anna pesuaineen vaikuttaa 4–6 tuntia. Jos väriä on jäljellä vielä pesun jälkeen, taputtele tahraa talousspriillä, kun vaate on kuiva.
Ruoan aiheuttamat värjäymät Taputtele tahraa värittömällä astianpesuaineella. Anna sen vaikuttaa 5–6 tuntia. Voit vaihtoehtoisesti liottaa vaatetta pari tuntia seoksessa, jossa on puolet vettä ja puolet glyseriiniä. Jos tahra näkyy vielä pesun jälkeen, voit taputella sitä puhdistetulla bensiinillä tai 25 %:sen ammoniakin ja veden seoksella (1 rkl ammoniakkia 1 litraan vettä).
Meikkitahrat Kostuta tahra värittömällä astianpesuaineella, pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 5–6 tuntia. Jos tahra ei lähde kokonaan, voit hangata sitä talousspriillä.
Maali, öljy- ja alkydipohjainen Uusia tahroja taputellaan pienellä määrällä tärpättiä. Kuivuneita tahroja hangataan sappisaippualla, vaate pannaan muovipussiin ja saippuan annetaan vaikuttaa yön yli. Kaavi pois saippua ja kuivaa kostealla liinalla.
Maali, muovipohjainen Ks. maali, vesipohjainen.
Maali, vesipohjainen, muovi- ja akryylipohjainen Hankaa astianpesuainetta tai sappisaippuaa tahraan, pane vaate muovipussiin ja anna saippuan vaikuttaa yön yli. Sappisaippua täytyy kaapia pois. Silkkiin ja villaan ei voi käyttää sappisaippuaa.
Maskara Kaada tahralle väritöntä astianpesuainetta, pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 5–6 tuntia. Jos se ei riitä, taputtele tahraa puhdistetulla bensiinillä.
Muta Anna kuivua. Harjaa pois mahdollisimman paljon. Hankaa tahraa värittömällä astianpesuaineella, pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 5–6 tuntia.
Maito Taputtele hieman väritöntä astianpesuainetta tahralle, sulje vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa yön yli. Jos vaatteeseen jää rasvatahroja, poista ne kivennäisvedellä.
Voikukan maitiaisneste Valkoinen puuvillavaate: hankaa sappisaippualla, anna saippuan vaikuttaa yön yli, kaavi pois ja kuivaa kostealla liinalla. Värillinen vaate: taputtele tahraa seoksella, jossa on 1 dl vettä, 1 dl talousspriitä ja 2 tl väritöntä astianpesuainetta.
Kynsilakka Levitä vaate imukykyiselle alustalle. Taputtele tahraa asetonilla ja kuivaa välittömästi talouspaperilla. Muista siirtää vaatetta alustalla, jotta tahra ei leviä. Asetaattikangas ei siedä asetonia, joten sille on käytettävä amyyliasetaattia.
Öljy Hiero tahraan voita. Voit vaihtoehtoisesti tiputtaa tahralle puhdistettua bensiiniä ja painella talouspaperilla molemmilta puolilta. Muista siirtää vaatetta, jotta tahra ei laajene öljyn imeytyessä paperiin. Hankaa tahraa värittömällä astianpesuaineella.
Öljyliitu Taputtele tahraa puhdistettuun bensiiniin kostutetulla liinalla tai pehmeällä harjalla tai hammasharjalla.
Oksennus Poista niin paljon kuin mahdollista. Hankaa tahraa astianpesuaineella. Pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 5–6 tuntia.
Hajuvesi Taputtele tahraa liuoksella, jossa on yhtä monta osaa vettä ja talousspriitä.
Hajuveden aiheuttamat värimuutokset Taputtele tahraa etikkaseoksella, jossa on 1 osa väritöntä etikkaa ja 4 osaa vettä. Huuhtele.
Ruoste Kastele vaate kokonaan piimään (kaada 2 tl (10 ml) etikkaa kupilliseen maitoa, jotta maito happanee) tai situunanmehuun ja hankaa tahraa suolalla. Pane suoraan auringonvaloon, kunnes vaate on kuiva. Voit myös taputella tahraa ruosteenpoistoaineella, oksaalihapolla tai seoksella, jossa on 1 osa sitruunahappoa ja 9 osaa vettä.
Punajuuri ja punakaali Hankaa tahraa värittömällä astianpesuaineella, pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 5–6 tuntia. Voit hangata myös käsienpesuaineella. Jos kangas on valkoinen, hankaa tahraa 1 %:sella natriumhypokloriitilla tai liuoksella, jossa on yksi teelusikallinen natriumditioniittia (valkaisuaine) ja iso kuppi haaleaa vettä. Huuhtele. Älä käytä kuitenkaan aroille materiaaleille, kuten silkille ja villalle.
Punaviini Huuhtele tuoreet tahrat vedellä tai valkoviinillä tai kastele kiehuvaan maitoon. Taputtele sen jälkeen tahraa värittömällä astianpesuaineella. Kuivuneet tahrat: pakasta, jotta punaviini kiteytyy. Voit vaihtoehtoisesti taputella tahraa värittömällä astianpesuaineella. Anna pesuaineen vaikuttaa yön yli.
Sinappi Kaada väritöntä astianpesuainetta tahralle ja anna sen vaikuttaa 5–6 tuntia. Jos tahrasta on vielä jotakin jäänteitä pesun jälkeen, taputtele siihen hieman puhdistettua bensiiniä tai 25 %:sen ammoniakin ja veden seosta (1/2 rkl ammoniakkia 1/2 l vettä).
Homesieni Älä jätä homesienitahroja odottamaan puhdistusta pitkäksi aikaa. Liota vaatetta kylmässä vedessä jonkin aikaa, ennen kuin hankaat tahraa saippualla tai värittömällä astianpesuaineella. Jos vaatteeseen jää rasvatahroja, poista ne kivennäisvedellä.
Kengänkiillote Tiputa tahralle glyseriiniä ja anna sen vaikuttaa yön yli.
Noki Imuroi tai taputtele teipin liimapuolella, kostuta värittömällä astianpesuaineella, pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 5–6 tuntia.
Virvoitusjuoma Hankaa jääkylmällä vedellä. Jos se ei riitä, voit kostuttaa tahran astianpesuaineella ja antaa sen vaikuttaa 4–5 tuntia.
Steariini Pane tahriintunut vaate muovipussissa pakastimeen pariksi tunniksi, ota ulos ja varistele steariini pois. Jos steariiniä jää jäljelle, pane talouspaperin pala tahran molemmille puolille ja silitä silitysraudalla.
Tee Upota vaate kulutusmaitoon ja vaihda maito, kun tee on värjännyt sen. Taputtele tahraa värittömällä astianpesuaineella, pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 5–6 tuntia. Voit vaihtoehtoisesti tiputtaa tahralle glyseriiniä. Anna sen vaikuttaa 10–15 minuuttia. Erittäin itsepintaiset tahrat poistetaan spriillä.
Tupakka Liota vaatetta entsyymipitoisessa pesuaineessa tai kostuta tahra heti pesuaineella. Anna pesuaineen vaikuttaa joitakin tunteja.
Tomaattikastike Taputtele tahraa värittömällä astianpesuaineella. Anna sen vaikuttaa 5–6 tuntia. Voit vaihtoehtoisesti liottaa vaatetta pari tuntia seoksessa, jossa on puolet vettä ja puolet glyseriiniä. Jos tahra näkyy vielä pesun jälkeen, voit taputella sitä puhdistetulla bensiinillä tai 25 %:sen ammoniakin ja veden seoksella (1 rkl ammoniakkia 1 litraan vettä).
Purukumi Pane tahraantunut vaate muovipussissa pakastimeen pariksi tunniksi, ota ulos ja kaavi purukumi pois. Jos tahrasta on jotakin jäljellä, pane puhdistettuun bensiiniin kostutettu vanutuppo tahran taakse, kunnes tahra pehmenee. Hankaa varovasti tahraa bensiinillä.
Kananmuna Hankaa tahraa värittömällä astianpesuaineella, pane vaate muovipussiin ja anna pesuaineen vaikuttaa 4–5 tuntia.
Olut Lähtee normaalissa pesussa.
Mitä konsteja te käytätte vaikeiden tahrojen poistoon?