tiistai 22. syyskuuta 2015

SYNTISEN HYVÄ LEIPÄ

Ohjeen olen saanut joskus tädiltäni, joka oli leikannut joskus jostain lehdestä. Valmistus on helppoa, mutta mikään "teenpä leivän" ohje tämä ei ole, sillä nostatus kestää 12-18 tuntia! Pitkällä nostatusajalla saat ilmavan leipän. Kostea leipä syntyy siitä, että leipää paistetaan kuumassa kattilassa (EI VOIDELLA) kansi päällä. Rapea pinta tulee taas siitä, kun leipää paistetaan hetki ilman kantta.
ILMAVA, KOSTEA jA RAPEA -mitä muuta leivältä voi toivoa?



3 cup vehnäjauhoja (7,2 dl)


2 tl suolaa


1/4 tl kuivahiivaa


1,5 cup vettä (3,6 dl)

Mittaa aineet kulhoon ja sekoita käsin nopeasti. ÄLÄ VAIVAA. Peitä kulho kelmulla ja jätä nousemaan yön yli. Aamulla taikina on täynnä ilmakuplia :)
11998046_10205179891924605_692949088_n.j

Kaada kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Ota puhdas keittiöpyyhe (ei frotee) ja laita se leipäkoriin. Ripottele pyyhkeelle reilusti jauhoja ja nosta taikina sinne. Taita pyyhkeen reunat taikinan päälle ja anna kohota vielä pari tuntia (Itse laitoin uuniin taikinan kohotusohjelmalle 40 °c).
12041677_10205179892084609_471781362_n.j

Kuumenna uuni 225 °c ja laita samalla kattila kansineen kuumenemaan uuniin. Katsothan, ettei kattilassa ole sulavia osia!! Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista, kumoa taikina sinne, laita kansi päälle ja leipä uuniin (leivän ulkonäöllä ei ole mitään väliä lopputuloksen kannalta).
12026496_10205179892124610_1461679076_n.

Paista puoli tuntia ja ota kansi pois. Paista vielä kunnes leipä saa kullanruskean värin (minulla 15 min)
12041892_10205179892044608_1901871080_n.

Kumoa ritilälle jäähtymään. Itse en malttanut odottaa, vaan leikkasin leivän heti.
12033372_10205179891964606_1234834886_n.

 Päälle voita ja kinkku sekä kuppi kylmää maitoa. NAM -sanoinko :)