keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

KUN LAPSET TEKIVÄT RUOKALISTAN

Meillä on 7 ruokailijaa ja sen vuoksi tietysti 7 eri mieltymystä ruokiin. Kyllästyin jatkuviin "ei tuota ruokaa"- valituksiin ja päätin, että tästä eteenpäin lapset saavat suunnitella meillä ruokalistat sillä ehdolla, ettei kukaan kitise enää siitä, mitä ruokaa on tulossa. Kaksi lasta kerrallaan tekee yhdessä seuraavan viikon ruokalistan, täten kaikkien ääni tulee kuuluviin. Sovimme, että yksi "herkkupäivä" viikossa saa olla ja sen pitää sijoittua viikonloppuun.
Tälläinen lista meillä oli toissaviikolla: lauantaina meillä oli luumuisia possunpihvikääryileitä ja itsetehtyjä lohkoperunoja, sunnuntaina oli vuorossa itsetehty pizza. Viime viikko meni reissatessa ja tämän viikon lista on tehty vasta huomiseen asti.
willaolivia1.jpg
Olemme muutenkin yrittäneet parantaa ruokatottumuksiamme. Meillä on alettu esim. laittamaan päivittäin höyrytettyjä kasviksia, jotka tekevät kauppaansa todella hyvin (toki vihannekset ja salaatit kuuluvat meidän jokapäiväiseen ruokaan muutenkin).  Nyt olen muuttanut sokerin Steviaksi (tietyissä jutuissa). Terveellisiä ohjeita etsiessään Eveliina oli bongannut netistä Sarah Wilsonin Irti sokerista -kirjan. Sarahilla oli pudonnut painoa, ihan kuin vahingossa, pelkällä sokerin vaihtamisella useamman kilon. Meillä löytyi tuo kirja kirjastosta :)
willaolivia3.jpg
Eveliina teki lapsille välipalaksi kirjassa olleella ohjeella
SOKERITTOMIA OMENALÄTTYJÄ
willaolivia2.jpg
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 muna
2,5 dl maitoa
4,5 rkl Steviaa
1 kuorittu ja raastettu omena

Sekoita aineet (ei omena) keskenään, ja lisää lopuksi omenaraaste varovasti sekoittaen. Sulata pannulla pieni nokare voita ja lusikoi pannulle taikinaa. Kun pinta alkaa kuplia, on aika kääntää. Tarjoile :)

Pinnalle voi halutessaan laittaa hilloa, kermavaahtoa, tomusokeria tai vaahterasiirappia.
Toisin näiden jälkeen lätty ei ole enää sokeriton ;)