tiistai 5. helmikuuta 2013

RUNEBERGIN TORTUT

Johan "Janne" Ludvig Runeberg 
syntyi ruotsinkieliseen perheeseen 
Pietarsaaressa 5.2.1804.

Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti 
J. L. Runebergin vaimo Fredrika,
 jonka tiedetään tehneen miehelleen 
vehnäjauhoista, korppujauhoista, 
keksimuruista ja manteleista,
omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia.
 Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, 
joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa.
Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. 
Fredrika Runebergin 1850 luvulta peräisin olevassa 
reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, 
joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen 
kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. 

Se niistä "Runebergintortusta" ;)
joka tapauksessa hyviä on, oli resepti kenen tahtoo
 ja tällä ohjeella meillä ne tehtiin.

100 gr margariinia
1 muna
1 dl sokeria
3/4 dl kevytkermaa
1/2 dl jauhettua mantelia
1 dl korppujauhoa
1 dl jauhoa
3/4 til leivinjauhetta

Sulata margariini ja jätä jäähtymään.
Vispaa muna ja sokeri, lisää kevytkerma munaseokseen.
Sekoita kuivat aineet ja lisää margariinin kanssa muuhun taikinaan.
Paita 225 °c, noin 10-15 min. 
Anna jäähtyä,
koristele vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

Taikinasta tulee noin 12 kpl

Puusohvakin on ollut maalattuna jo vaikka kuinka kauan, 
mutta joku meidän rakkaista lapsista on vienyt yhden tärkeän ruuvin...
Huomenna katsotaan vielä Vaasasta,
kun me menemme sinne joulun tunnelmiin ;)
Siitä lisää myöhemmin!


9 kommenttia:

  1. Hyvää Runebergin päivä... vai, että joulun tunnelmiin (hmmm...) :)

    VastaaPoista
  2. Niinhän se taisi olla, että Fredrika aluksi toi torttuja läheisestä leipomosta ja vasta myöhemmin teki niitä itse, näin kerrotaa Runebergin museossa. Ihana kuva, oikein hyvää Runebergin päivää sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ollut ennen tuota asiaa kuullut. Vasta kun aloin aamulla tietoa netistä etsimään, niin törmäsin .

      Poista
  3. Nam, mekin leivottiin tänään noita torttuja :) Tuo tarina olikin ihan outo, kiva tietää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on niin hyviä:) Tänään mäkin siihen törmäsin eka kerran :)

      Poista
  4. Hei Mia,
    minä onneton en ole koskaan noita ihanuuksia tehnyt. Aina kaupasta ostanut.

    Ja Onneton olin muutenkin tässä... lukasetko sähköpostisi - pliis ;)

    VastaaPoista
  5. Nam!:D
    Täällä maistui leipomon tekemät Runebergin tortut, itse en ole edes yrittänyt leipoa ko. leivoksia itse.

    VastaaPoista

Kommentit saavat minut iloiseksi :)