keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

KUIVAKAKKUJA JA LEIPÄÄ

Olen sanonut monesti, että rakastan leipomista!
Tässä muutama juttu, mitä olen viime aikoina tehnyt:)
Noita kuivakakkuja tapaan tehdä usean kerralla.
Viimeiset kaksi kertaa olen tehnyt neljä kerralla, ja 
jos ei omat lapset syö, niin vieraat sitten :)

Ellen ja minun synttäritkin lähenevät,
ja pitäisi pikkuhiljaa taas miettiä jotain uusia herkkureseptejä:)
Olen ostanut pari uutta reseptikirjaakin, joten katsotaan sitten mitä löytyy ;)

APPELSIINIKAKKU
300 g margariinia
3 dl sokeria
4 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
hieman appelsiiniaromia
1,5 dl maitoa

  Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 
Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. 
Lisää appelsiiniaromi ja maito. 
Sekoita tasaiseksi. 
Voitele ja jauhota vuoka,
paista 180 °c noin 45-50 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä vuoassa vähintään 15 minuuttia ennen kumoamista.
 Vuokana käytin Domino vuokaa, jonka löydät täältä
Väliin laitoin Blå Bandin Mango-passionmoussea.
Hitsit, oli hyvää!!


MAUSTEKAKKU

 Tämä on ehdottomasti meidän perheen mielestä 
paras maustekakku ohje!


4 munaa
200 g (2,5 dl) sokeria
1 dl siirappia
200 gr margariiniä
1 tl neilikkaa
1 tl kaardemummaa
2 tl pomeranssinkuorta
1,5 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
2 tl leivinjauhetta
275 gr (4 dl) jauhoja
 Vatkattuun muna-sokeriseokseen lisätään kattilassa kiehautettu 
siirappa-margariini-mausteseos.
Lisää kiehautettu seos jauhojen kanssa vuorotellen
180 ° ja noin 45-60 min


TIIKERIKAKKU
Oma tiikerinkakun ohjeeni on mielestäni aika kuiva, 
joten googlasin kostea tiikerikakku ja tämä tuli.


3 munaa
2½ dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl maitoa
1½ rkl kaakaojauhetta
150 g margariinia sulatettuna ja jäähdytettynä


Vaahdota munat ja sokeri.
Lisää toisiinsa sekoitetut vanilliinisokeri, leivinjauhe ja vehnäjauho.
Lisää maito ja lopuksi sulatettu ja jäähdytetty margariini.


Ota kolmasosa taikinasta erilleen ja lisää siihen kaakaojauhe.
Laita taikina kerroksittain vuokaan,
niin että päällimmäisenä ja alimmaisena on vaalea kerros.
Paista alaritilällä 200° noin 45 min.


IHANNEKAKKU
 2 munaa
2 dl sokeria -vatkataan keskenään
2 kuppia jauhoja ja
2 tl leivinjauhoja lisätään muna-sokerivaahtoon
100 gr margariiniä ja 
1 dl vettä kiuhautetaan ja ne lisätään viimeisenä.


Halutessa voi lisätä hedelmäpaloja!


175 °, aika... hmmm:) 
Kokeilen aina tikulla, 
mutta puolisen tuntia, sillä mukaan tulee kuumaa nestettä


SITRUUNAKAKKU

Tämä olen tehty ennenkin (meidän ex paras) sitruunakakun ohjeella, 
mutta kun se Ryytihyppysen sitruuna-aromi meni loppumaan
ja uutta ei tähän hätää ole :(
Nyt korvasin aromin ihan sitruumamehulla.

Maku on ihan ok, mutta hieman enemmän sitruuna saisi maistua.
Tämän ohjeen olen joskus aikaisemmin julkaissut,
 mutta laitetaan se uudestaan


2 munaa
2,5 dl sokeria
3 rkl sitruunamehua
4 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhoa
1 dl kiehuvaa vettä
100 gr margariiniä


Vatkaa munat ja sokeri.
Lisää jauhot ja sitruunamehu.
Viimeiseksi kattilassa keihautettu vesi+margariini.


Paista 200 ° n. 30 min




PANNUKAKKU
Meidän perheen uusi suosikkiohje:)
4 dl jauhoja
1-1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria 
8 dl maitoa
 2 munaa
0,5 dl öljyä


Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat sekä sulatettu, 
jäähtynyt margariini.
Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja 
paista 200-225° n. ½ tuntia.

SAARISTOLAISLEIPÄ

Alkuperäinen ohje täältä
 7dl piimää
50g hiivaa

2dl mallasta (Tuoppi kotikalja)

2dl vehnälesettä

2dl ruisjauhoja

2tl suolaa (voi laittaa reilummin)

6,5dl vehnäjauhoja

2dl siirappia 

 (ensi kerralla laitan hieman enemmän siirappia)

Taikina on löysähköä!


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. 

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne piimään. 
Lisää viimeiseksi siirappi.

Jaa taikina leipävuokiin, 3 x litran vuoat


Anna kohota 1,5 tuntia ja paista 175° 1,5 tuntia. 

Kun paistoaikaa on jäljellä puolisen tuntia,
 voit valella leipiä siirappi/vesi seoksella

Leipä on tosi pehmeää uunista otettuna ja se on parempaa seuraavana päivänä  ja paranee vanhetessaan.


 VALKOSIPULIPATONGIT (4 kpl)
Alkuperäinen ohje täältä

  0,5 litraa kädenlämpöistä vettä
50 gr hiivaa
1 tl suolaa (itse laitan enemmän)
loraus siirappia
0,5 dl öljyä
3 tl valkosipulijauhetta
10-12 dl vehnäjauhoja


Sekoita aineet ja vaivaa taikinaksi.
Kaada taikina pöydälle ja 
anna sen levätä peitettynä n.10 minuuttia
Jaa taikina neljään osaan, pyörittele palleroiksi 
ja peitä 5 minuutiksi
Tee palleroista levyjä, kooltaan n.10X20 cm,
rullaa ne patongin näköisiksi pitkuloiksi.
  Nosta patongit pellille ja litistä ne painelemalla littanoiksi
(nousee Kirsin mukaan paremmin)


  Tee viillot patonkeihin
Kohota kunnes näyttävät pulleilta
Kostuta (vaikka sumutuspullolla) ennen uuniinlaittoa ja 
ripottele halutessasi päälle leseitä,kaurahutaleita yms.
Paista 225° noin 20 minuuttia

Näitä tehdessä tytöt tuli nenä kurtussa kysymään, että 
MITÄ IHMETTÄ SÄ TEET????
Hyvin kyllä maistui,
vaikka valkosipulin tuoksu oli melkoinen;)

Herkullisia makuhetkiä!! 

Jostain syystä en saa rivityksiä tasaiseksi,
 vaikka kuinka yritän, 
mutta haitanneeko tuo...


20 kommenttia:

  1. Minäkin rakastan leipomista mutta sulle nostan kyllä virtuaalista hattuani,sulla on iso perhe,tai iso ja iso mutta ainakin muhun verrattuna,olet yrittäjä ja opiskelijakin kohta ja silti jaksat tehdä niin paljon kaikenlaista muutakin kuin sitä normi arjenpyöritystä,aikamoisen kätevä emäntä sanoisin vaan niin kai se menee että kun tykkää siitä mitä tekee niin siitä saa energiaa just siihen normiarkeen:D
    Kiva tietää että kokeilit tuota reseptiä,mä taidan koklata tuota sitruunakakkureseptiä,pääsisi se arvontavoittonikin VIHDOIN tositoimiin;)
    Saaristolaisleipää mä teen aina joulun alla lahjaksi,se onkin aika suuren suosion saanut,monet tuntuu pitävän sitä kamalan suuritöisenä vaikkei se olekaan,johtuiskohan sitten pitkästä kohotus-ja paistoajasta...
    Mukavaa ja maukasta viikonjatkoa sinnekin<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekemisestä tosiaan saa energiaa :) Ja jos se pulla/kakku/leipä määrä, mikä meillä menee, ostettaisiin, niin menis kyllä pitkä extrasentti kauppaan....
      Tuo patonki oli tosi hyvää, yhtään ei ole enää jäljellä=D Ajattelin kokeilla juustolla ens kerralla:)
      Tuota saaristolaisleipää en ole itse tehnyt aikaisemmin juuri tuon KOLME TUNTIA takia. Mutta eihän sitä koko aikaa tehdä: Meillä kaikki tykkäs siitä! Annoin yhden leivän vanhemmille, ja äiti pyysi heti reseptin. Tuo oliskin hyvä idea antaa jouluna kyläilylahjaksi :)

      Oikein hyvää viikonloppua myös teille!

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä leivonnaisia. Kuivakakut on niin käteviä kun maku vaan paranee jos kakkua ei heti tule syötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kuivakakuissa tosiaan maku paranee, kun malttaa muutaman päivän odottaa :)

      Poista
  3. Saaristolaisleipä on kyllä niiiin hyvää - siis erityisesti itsetehty! Itse lisään joukkoon puolukkaa, joskus jopa luumupaloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan tuo puolukka sopii siihen varmaan tosi hyvin :) Mullakin on sitä vielä viimevuodelta jäljellä, kun lapset ei muuten puolukasta tykkää.

      Poista
  4. Voi mitä reseptejä!!!!! Taidan kokeilla heti ainakin maustekakkua!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maustekakku onnistuu aina!
      Se on tosi hyvä ohje:)

      Poista
  5. Ihania leivontareseptejä, noista on ihan pakottava tarve joitain kokeilla. heti tuli mieleen tuo saaristolaisleipä ja valkosipulipatonki. Niitä voisi ihan tuliaisiksikin leipoa lastenlapsilöle. Ihana blogi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:)
      Meillä kaikki tykkäs tuosta saaristolaisleivästä. Tosin patongitkin on jo syöty, mutta kaikki ei pidä valkosipulin mausta;)

      Poista
  6. Kylläpä siellä ollaan oltu ahkeria! Tuo dominovuoka on varmaan pakko hankkia;)

    Hyviä ohjeita, täytyykin kokeilla sunnuntaiksi kun on kummipojan rippijuhlat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mä tykkään leipoa;)
      Tuosta Dominovuoasta on tullut mun suosikkivuoka, saa helposti näyttävän näköisen kakun:) Ja kun tekee suklaapohjan sinne kermat väliin, niin ihan kuin Domino keksi;)

      Toivottelen hyviä kelejä teille sunnuntaiksi, ja oikein hyviä juhlia!!

      Poista
  7. Hei! Tein vastavierailun tänne:)

    VastaaPoista
  8. Siellähän on ollut poikein leipomotunnelmaa! :) Dominokakku näyttää hauskalta. Ekaa kuvaa katsoessa mietin kauan, että miltä se oikein näyttääkään, ja vasta kun luin eteenpäin, tajusin, että dominohan se.

    Nyt vielä heinäkuun aikana sitten sukset kohti Tyynelän tonttulaa, joka on vielä heinäkuun auki. On kyllä vierailun arvoinen paikka. Jostain luin, että kyseinen kunta on jonkun gallupin mukaan Suomen onnellisin, enkä ihmettele. Jos meidän kulmilla olisi moinen joulumaailma, vetäis täälläkin suuta hymyyn jo pelkkä ajatuskin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Dominohan se. Suklaisena tulee paremmn esiin :)

      Sitten en sinne ehdi, koko loppukuu on menoa täynnä :( No ensi vuonna uudestaan, muistaakseni se on talvella pari päivää auki... :)

      Poista
  9. Kiitos vinkistä! Täytyy kyllä kokeilla uppoaako meillä :)
    Samalla pannariohjeella on meilläkin menty varmaan 15 vuotta.
    Nimensä veroista, maailman parasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin tuon pannariohjeen puolisen vuotta sitten jostain, oli kyllä hyvä löytö:)

      Poista

Kommentit saavat minut iloiseksi :)