keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Ihana puutalo-alue


Eilen oli niin ihanan lämmin päivä, että päätin lähteä hakemaan Emiliaa vaunuilla tarhasta. Nappasin kameran mukaan ja ajattelin ottaa muutaman kuvan matkalta... Muutamasta tuli 10, sitten 20... 30..., kunnes kamerasta loppui akku :) On se jännä, miten oman kotikaupungin kauneutta ei arvosta, kunnes lähtee kameran ja turistin silmin liikkeelle. Kuvattavaa olisi ollut vaikka kuinka paljon. EN kehdannut ottaa läheskään kaikesta kauniista kuvia, tuntui että ihmiset katsoivat kun lykkäsin tuplarattaita ja näpäilin kuvia koko ajan.

Emiliahan on kielikylpytarhassa ja se on kauimmaisin tarha meidän kotoa ajatellen.  Joudun menemään tarhaan ihan keskusta läpi (vaikka menisin mistä), tarha sijaitsee ihanalla puutalo-alueella, kaupungin toisella puolella -ihan keskustan kupeessa. Samalla puutaloalueella, jossa minä olen kasvanut:) Alueen nimi on Skata.

Skata on Suomen suurin yhtenäinen puutalokaupunginosa. Se välttyi ainoana osana kaupungin palolta 1840-luvulla. Kaupunginosa on suojeltu, ja jopa puun kaatamisesta saa sakot, ellei siihen ole lupaa erikseen pyydetä. Suurin osa Skatan kaduista on edelleen hiekkapäällysteisiä. 

Nämä kuvat, joita olen ottanut, on pelkästää kahdelta eri kadulta. Skatassa on yhteensä  17 kaunista poikkikatua.
Tämän tien toisessa päässä on Kielikylpykoulu (ent. Ristikari), jossa Essi käy. Minä olen käynyt myös Ristikarin koululla, ja kohta näette syyn ;)

Koulun kuvat lainattu netistä, siksi huono laatu. En kävellyt sinne asti eilen.

Skatasta löytyy myös muutama "ei puutalo"
Tässä syy miksi minä kävin RIstikarilla -ihan viimeinen talo oikealla -kotitaloni :) Yksi kortteli eteenpäin on Marjalan päiväkoti, jota Emilia käy. Kortteli on Skatassa oleva "asuinneliö". Koska tiet menevät kuin viivoittimella vedettynä pohjoisesta etelään ja idäntä lähteen
Tässä suuri rakkauteni;) Marjalan päiväkoti, joka on ollut myös minun tarhani. Jopa samoja hoitajia löytyy vielä muutama. Marjala on todella suuri. Talo jatkuu vielä tuonne vasemmalle, mutta en saanut sitä yhteen kuvaan. Lisäksi se on peilikuvana vielä tuolla takapuolella, mistä Emilia mennään hakemaan.
Olen nyt kohdassa, jossa olen lähtenyt jo takaisin keskustaa päin eli niin sanotusti Marjalan takana (vaikka oikeasti en tiedä, kumpi niistä on etu- ja kumpi takapuoli. Kaukana näkyvä torni on palokunnantalo.

Tässä siis kotitaloni. Vanhempani ovat asuneet siinä 40 vuotta, ja nyt heilläkin on muutto edessä. Kahdestaan kun ovat, on talo heille aivan liian iso:( Se jatkuu vielä tuonne oikealle.
Kotini on ollut siinä mielessä aivan ihanalla paikalla. Tarhaan minulla oli matkaa 100 m, ala-asteelle 200 m, yläaste on 100 m päässä tuossa talon takana. Luistinrata on kotitaloni takana (yläasteen vieressä). Pulkkamäki/hiihtoladut 120 m päässä yläasteen toisella puolella. Lukioon oli melko pitkä matka... ehkä noin 500 metriä ;) Voiko sitä enempää toivoa... Niin ja keskustaan on ehkä 300 metriä :)

TIetä jatkaessa tulee Kaupungin virastotalo (takaapäin).

Siitä oikealle katsottuna on kaupungin palokunnantalo ja paloasema, joille tosin parhaillaan rakennetaan uusia tiloja.
Edestä ja takaa
Ja suoraan eteenpäin katsottaessa tulee Kaupungin kirkko, joka on valmistunut 1731.
Vieressä kellotapuli kirkon pihalta.

Keskustassa (kävelykadulla) oli ollut lumenveistokilpailut.
Ensimmäisessä on kirkonpenkit, toisessa hampurilainen -kaupungimme kuuluisimman (ja parhaimman) Kebab-paikan edessä ;), kolmannessa neinen syöttää delfiiniä. Voittajasta en tiedä... :( Kukin valitkoon omansa.
Tässä vaiheessa akku loppui ja olin vasta menossa siirtolapuutarhan  ja koulupuiston ohitse... Ehkä parempi näin, koska molemmat on todella kauniita kesällä. 
Tässä siis näkymät, joita pitkin kävelen ainakin muutana viikon vielä. Kun olemme muuttaneet, lähestyn Skataa pulkkamäen suunnasta -meren äärestä. Siellä on myös aivan ihanaa kesällä. Ehkä postaus sieltä sitten ;)Illalla menimme taas (kuinka ollakkaan) käymään talolla. Mikki oli saanut valettua lattian loppuun edellisiltana, ja nyt se näytti jo hyvältä. Enää kaapit paikalle ja laminaatti päälle. Takka vaan pitää saada sitä ennen pystyyn. Meillä on ollut ongelmia takan pystyttäjien kanssa -kaikki peruu kiireiden vuoksi. Nyt me sitten pystytämme sen itse viikonloppuna -ja tietenkin hieman muiden avustuksella ;) Urakoitisjat olivat saaneet kaikki betonit pois ja viemärit paikoilleen. Tänään on vuorossa styroksin laitto ja raudoitus. Sen verran saatiin eilen itsekkin tehtyä, että vessan kaapit on nyt paikoillaan. Lähdimme nimittäin juhlimaan isäni synttäreitä:)P.S. Rakas mieheni muisti muös minua Naistenpäivän kunniaksi. Hän tuli käymään kotona kesken työpäivän, ja toi minulle avoimen lahjakortin erääseen paikalliseen kauneushoitolaan. Saan valita rakennekynnet, kivi- tai aromaterapiahieronnan, suolakelluntaa, kasvohoidon jne -ihan minkä itse haluan. Katsotaan mihin päädyn=)

P.P.S. Kävijämäärä 3000 tuli täyteen aamulla=D 
Suuri kiitos siitä kuuluu teille!!
Kommentteja olisi todella kiva lukea enemmän, niin tietäisin mikä teitä kiinnostaa ;)