torstai 3. helmikuuta 2011

Mutkia matkassa, mutta maalämpö toimii vihdoinkin :)

Meillä on ollut taas (niinkuin kaikilla, jotka remontoi) pikku töyssyjä matkassa. Olin todella tyytyväinen Tikkurilan H486 väriin, jonka kokeilin pohjamaaliksi olohuoneen seinään. Halusin nähdä miltä se näyttää isolla pinnalla, koska se on meidän pääväri. Olin tyytyväinen.
Menimme hakemaan maalia Kodin terrasta, jossa suositeltiin kuitenkin Teknoksen uutta maalia. Sanoin, että minulla on Tikkurilan värikoodi, mutta myyjä vakuutti, että ne on tehty yksi-yhteen sopiviksi. Mieheni maalatessa makuuhuoneen seiniä katsoin, että kylläpä se näyttää tummalta. Ajattelin, että se on vain märkä. Jostain syystä kävin suttaamassa sitä kuitenkin olohuoneen isompaan seinään, ihan vain kokeiluksi ja katsoin, että on se sama :) Kun maali kuitenkin kuivui, oli väriero yllättävän suuri. Alla vaalempi sekoitettu Tikkurilan koneella, sivulla tummempi Teknoksen koneella sekoitettu -molemmat samalla värikoodilla. Mitä tästä taas opimme... Ota se, mitä kokeilitkin. Ei tuo Teknoksenkaan nyt niin paha ole, pelkään vain, että tulee himppasen liian tumma... Tuossa se näyttää melko vaalealta.


Toisena ongelmana meillä oli pattereiden sisällä ollut "ihana" töhnä. Musta paksu neste haisikin aivan öljylle. Mietimme, olisko aikoinaan pattereissa kiertävän veden joukkoon sekoitettu hieman öljyä ruosteen estämiseksi?!? Emme ensimmäistä patteria pois ottaessamme osanneet varoa, ja tuo töhnä oli pitkin seiniä ja lattiaa. Luulimme, että patteri oli saatu tyhjättyä jo kokonaan. Muiden pattereiden kanssa olimme sitten extra varovaisia.


Kolmantena (ja suurinpana) ongelmana on ollut maalämmön laitto. Poraus meni suht nopeasti, vaikka meille jouduttiin poraamaan 2 reikää yhden sijaan. Sen jälkeen odoteltiin kaivajia, joiden piti kaivaa putket porauskohdista pannuhuoneeseen. Kun kaivajat vihdoin tuli, niin maa oli kuulemma JÄÄSSÄ!! Ihanko totta?? Kuinkahan se on jäässä talvella. Siinä sitten lämmitettiin maata lämpöpatjoilla viikko ja sähkömittari huuti hurraata. Viikon kuluttua pihaan ajoi hieman leikkikaivuria suurempi vempain, ja taas ihmeteltiin, kun meillä olikin kivetys alla, että miten sen läpi päästään. Ja taas odoteltiin, kunnes ne keksi, että vedetään leikkurilla ura kivetyksen läpi... Eli nyt sitten meni viimeisetkin toiveet, että pihan olisi voinut korjata pikkujutuilla ennen ensi kesän juhlia.  Kaivuutyöt on kuitenkin nyt tehty, ja maalämpö liitetty. Toissapäivänä talolla oli vain 14 astetta lämmintä -sisällä. Päätimme lähteä pois, koska eihän siellä pienten lasten kanssa voinut olla -varsinkaan kun Alex ei vielä liiku itse. Eilen mittari näytti 17. Kävin tänään talolla, kun hain keskimmäistä huonovointoisena tarhasta. Lämpöä oli yli 20 astetta ja sähkömittariakin piti oikein tutkia, että liikkuuko se. Nyt se toimii :) Hyvä niin!

Yllä on laitteet paketissa, ja vanha öljypannu säiliöineen on vielä paikallaan. Miellä oli 3 tuntia aikaa siirtää nuo alemman kuvan 3000 litran säiliöt pois pannuhuoneesta, jos halusimme ne oven kautta. Toinen mahdollisuus olisi ollut ottaa kesällä seinän läpi... Tiedätte varmaan, kumman valitsimme.

Tässä ne nyt sitten ovat, uudet maalämpökoneet öljysäiliöiden paikalla. Tuo vasen nurkka tullaan vielä tyhjäämään kaikista putkista, kunhan saadaan sisältä ensin talo valmiiksi.