perjantai 18. helmikuuta 2011

Koukkuamista

Muistin yksi päivä viime talven aikana tulleen Strömsö ohjelman, ja siinä Leen tekemän patalapun koukkuamistekniikalla. Minua alkoi kiinnostamaan tekniikka ja päätin kokeilla pientä patalappua.
Tein ensimmäisen lapun ihan tavallisella virkkuukoukulla, ja kyllä se silläkin onnistui. Toiseen ostin koukkuamiseen tarkoitetun koukun, ne ovat kuin pyöröpuikot, jonka päissä virkkuukoukut.


Patalappu tuli todella nopeaa, ottean huomioon, että virkkaus on se käsityölaji, josta pidän vähiten... Muutama tunti, ja 25 x 25 kokoinen lappu oli valmis. Tee näin:

Koukkuaminen. Kuva: Strömsö1. Aloitus. Tee haluamasi määrä ketjusilmukoita. Niistä muodostuu työn leveys. 30 silmukasta tulee keskikokoinen patalappu, jos käytät paksua lankaa ja koukkuamiskoukkua nro 5.


Koukkuaminen. Kuva: Strömsö 2. Ensimmäinen poimintavaihe. Työnnä koukku toiseen ketjusilmukkaan koukusta laskien, kierrä lanka koukulle, vedä se silmukaksi ja jätä koukulle. Poimi näin koukulle kaikki kerroksen ketjusilmukat, myös viimeinen ketjusilmukka. Silmukoiden tulee olla yhtä suuria ja melko tiukkoja.


3. Ensimmäinen paluuvaihe. Tee yksi ketjusilmukka. Tämä ketjusilmukka tehdään aina joka paluuvaiheen alussa, se on niin sanottu reunasilmukka. Ilman sitä reunasta tulee vino. *Ota lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien kahden seuraavan silmukan läpi.* Toista *-* kerros loppuun, kunnes koukulla on yksi silmukka jäljellä.

Koukkuaminen. Kuva: Strömsö4.
Toinen poimintavaihe. *Työnnä koukku edellisen kerroksen pystysuoraan silmukkaan, ota lanka ja jätä silmukka koukulle. Toista *-*. Muista ottaa lanka myös edellisen kerroksen reunasilmukan läpi.

5.
Toista poimintavaihetta ja paluuvaihetta, kunnes patalappu on niin iso kuin haluat.

6.
Päätä työ tekemällä kerros piilosilmukoita. Ne virkataan kuten poimintavaiheessa, mutta lanka otetaan ja vedetään silmukan läpi samalla kertaa eikä siis jätetä koukulle.

7.
Katkaise lanka ja päättele.

Koukkuaminen. Kuva: Strömsö8.
Patalappu voidaan reunustaa kiinteillä silmukoilla, jotka tehdään erivärisellä langalla. Ripustuslenkki virkataan ketjusilmukoilla, joista tehdään rengas. Virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita lenkin ympärille.

.Video (ruotsiksi puhuttu) ja yllä olevat ohjeet löytyvät


Tässä alla on sitten minun työni. Patalaput näyttyivät tuollaislta hyrriltä ennen prässäystä.

Vasemmalla on patalappu nurjalta puolen ja oikealla on oikea puoli päällä. Vaikka tuo toinen onkin nurja puoli, niin mielestäni melko siisti sekin :)

Tässä jollekkin ideaa viikonlopuksi, jos ei muutakaan keksi :)